secundair onderwijs

 

Ook dit schooljaar bieden wij graag als jeugdcentrum ons taalproject ‘TAaLENT’ aan!

De bedoeling van het project is om leerlingen op een leuke en creatieve manier met de Nederlandse taal in contact te laten komen. Dit kan worden vormgegeven op zeer uiteenlopende manieren, zolang er maar op een andere en ‘ludieke’ manier wordt omgegaan met verschillende aspecten van taal en contexten waarin expliciet gebruik gemaakt wordt van taal.

Wanneer jullie kiezen voor een taalsessie voor een of meerdere klassen kan deze worden vormgegeven volgens een workshopformule van 2 lesuren of als atelier van meer dan 2 lesuren. Het thema wordt steeds besproken met de school, waarna ook het taalniveau en het aantal leerlingen (maximaal 25 per sessie) hieraan worden verbonden.

De sessies vinden gewoonlijk plaats in het Roodebeekcentrum, zo zijn de leerlingen ook even weg uit de ‘schoolse’ context, maar naargelang de vraag en omstandigheden kan dit ook doorgaan in een gemeenschapscentrum in de buurt of op de school.

Schoolateliers 2015/2016

  • “Wat als…”
wat als...
‘Wat als…?’

“Wat als we enkel zouden zingen in plaats van praten?”

We vertrekken vanuit het idee om in kleinere groepjes een filmpje te maken waarin de leerlingen al zingend praten met elkaar rond een bepaald thema dat de jongeren aanbelangt. De ideeën, woorden en teksten die zij creëren vertalen ze nadien met een stoere metal, klassieke -opera of snelle rap-stem. Centraal in dit atelier: creativiteit, woordenassociaties, stemgebruik én samenwerking.

 

  • Analoog vs. digitaal
anoloog Vs digitaal
anoloog Vs digitaal

We reflecteren en discussiëren over het digitale tijdperk en de impact ervan op onszelf. We beelden ons in wat het effect zou zijn als we één dag of langer afstand zouden moeten nemen van onze digitale verslaving en verwerken dit onder andere in dichtvorm via een elfje en tenslotte ook beeldend. (verschillende technieken zijn mogelijk

 

  • Poëziepret
Poëziepret
Poëziepret

Tijdens een atelier poëziepret werken we rond een bestaand stuk poëzie of een grootse dichter en doen wij er ons ding mee! We bouwen het atelier op door middel van speelse ijsbrekers en woordspelletjes tot we zelf tot een eigen talige creatie komen en deze beeldend uitwerken.

 

 

  • Doka & Grafiek
10488354_488601801290704_1031422028118412654_n
doka
11060958_509921745825376_7733718506519024440_n
grafiek

En dit is niet alles wat wij te bieden hebben.  Wij maken ook ateliers op maat en beschikken sinds kort over een DOKA (donkere kamer). Samen kunnen we hier experimenteren met fotogrammen. Naast de DOKA beschikken wij ook over een grafieklokaal, hier kunnen wij etsen of linosneden maken. Let op! DOKA -en grafiekateliers duren een hele dag.

 

 Prijzen, praktische informatie en annulering

 

Voor inlichtingen en inschrijvingen //  elephant.taalent@vgc.be / 02/770.64.48